Evalueren. We hebben er niet altijd zin in, omdat we blij zijn dat de meeting er ein-de-lijk op zit. Maar stiekem weten we het allemaal: evalueren kan ons nieuwe inzichten opleveren, veel tijd besparen en/of zelfs een meeting schelen. Omdat we bij DUS houden van effectieve en productieve meetings hebben we voor jou 3 creatieve evaluatiemethoden op een rij gezet, zodat jij meer uit je evaluaties haalt!
Warm en koud evalueren
Voor we ons verdiepen in 3 creatieve evaluatiemethoden leggen we het verschil van warm en koud evalueren aan je uit. Warm evalueren gebeurt namelijk gelijk aan het einde van de meeting (je krijgt een evaluatieformulier mee) of zelfs tijdens de meeting (het wordt gelijk besproken). Daarentegen gebeurt koud evalueren een tijd na de meeting. Het gebeurt dan een paar dagen nadat de meeting heeft plaatsgevonden of juist pas aan het begin van de nieuwe meeting. Omdat bij een koude evaluatie de emoties al gezakt zijn, kan het betekenen dat deze uitkomsten anders zijn dan bij de warme evaluatie. We raden je daarom aan om beide evaluatiemethoden af te wisselen. Dit zorgt ervoor dat je een duidelijk verschil ziet en beter zicht krijgt op zowel de kwaliteit van de meetings als de emotie die het oproept bij je collega’s. Onze creatieve evaluatiemethoden kunnen gebruikt worden voor zowel warme als koude evaluaties, zo kun je altijd een creatieve evaluatie houden!
Evaluatiemethoden: creatief evalueren
Bij DUS houden we ervan om het net even anders te doen. Creatieve methoden zorgen voor creatieve inzichten. Daarom hebben wij 3 creatieve evaluatiemethoden voor je klaarstaan. Zo wordt zelfs een evaluatie leuk!
1. De 6 Denkhoeden van Bono
De zes Denkhoeden zijn geschreven door Dr. Edward de Bono met het idee om groepen een middel te bieden om iets vanuit verschillende perspectieven te bekijken en zo effectiever samen te denken. Deze hoeden zet je in tijdens een brainstorm, evaluatie of eigenlijk alles waar je meerdere perspectieven voor nodig hebt. Om de evaluatie te beginnen, verdeel je de hoeden onder je collega’s. Heb je een meeting met meer dan zes collega’s? Geen probleem! Beslis dan welke van de zes hoeden je vaker in de evaluatie toevoegt (dit zou je natuurlijk ook per evaluatie kunnen wisselen, de eerste keer de rode hoed vaker, de tweede keer de blauwe etc.) Het is de bedoeling dat je de gehele evaluatie vanuit het perspectief bekijkt van jouw hoed. Je wisselt dus niet tijdens de evaluatie. Zorg dat je de volgende evaluatie iedereen een andere Denkhoed geeft. De Zes Denkhoeden hebben de volgende rolverdeling:
2. myQuiz
Wie wordt er nu niet enthousiast van een Kahoot? Geef het maar toe, we weten dat ook jij het stiekem leuk vindt. Helaas is Kahoot nu betaald, maar er zijn ook andere alternatieven! Zo heb je myQuiz. Het werkt hetzelfde als een kahoot én je kan dit gratis spelen tot en met 10 deelnemers. Het geeft een normale evaluatie net even een leuke draai. Je kan ervoor kiezen om alle vragen het goede antwoord te laten zijn, dus er is geen goed of fout. Wat interessant kan zijn aan myQuiz is de tijdslimiet die je per vraag geeft. Het geeft je collega’s de mogelijkheid om meer intuïtief de vraag te beantwoorden (want je moet een keuze maken, ook al twijfel je) in plaats van dat er ellendig lang over een vraag nagedacht wordt. Je kan daarna per vraag natuurlijk de antwoorden bespreken en er dieper op ingaan. Maar het helpt net even makkelijker een keuze te maken.
3. De M&M game
Iedereen krijgt de volgende kleuren M&M’s: rood, bruin, groen, geel, blauw en oranje. Elke kleur staat voor een andere inbreng:
Rood: wat voor gevoel heb je op basis van dit onderwerp?
Bruin: wat maakt dat dit onderwerp de volgende meeting beter gaat (feitelijk, zonder gevoel)?
Groen: wat ging goed binnen dit onderwerp en moeten we de volgende meeting houden?
Geel: wat is een nieuwe kans of idee om dit onderwerp te bespreken (creatieve werkvorm)?
Blauw: wat hebben we binnen dit onderwerp bereikt (feiten, cijfers, informatie)?
Oranje: wat moet de volgende stap binnen dit onderwerp zijn?
Per evaluatie-onderwerp ga je elke collega langs. Iedereen mag zelf kiezen welke kleur hij/zij kiest met de bijbehorende inbreng. Nadat je jouw inbreng hebt gedaan, eet je de M&M op. Dit doe je totdat je alle onderwerpen (max. 6) af bent gegaan. Je zal elke ronde een andere inbreng aan moeten kaarten over een onderwerp (omdat je steeds je voorgaande M&M opeet). Zo verplaats je je steeds in een ander perspectief. Deze methode heeft een beetje hetzelfde idee als methode één, alleen is het belangrijkste verschil dat bij methode één je tijdens de evaluatie dezelfde hoed blijft houden en dus hetzelfde perspectief. Bij de M&M methode verplaats je je elke ronde in een ander perspectief.
DUS…. probeer jij het uit?
Ben jij klaar voor creatieve evaluaties en innovatieve uitkomsten? Warm en koud evalueren kan in onze creatieve meetings spaces! Jij komt met je doelen en het team en wij zorgen dat jij alles uit je meeting haalt. Tot snel bij DUS!